Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en oerhört krånglig procedur om du väljer att tillverka det genom den traditionella “Methode Champenoise”.
Men det finns en alternativ procedur som ger fantastiska resultat med ett minimum av möda.
Även mousserande vin kan produceras från en mängd skilda material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en god kvalitet alla druvor produkt för att producera champagne.
Innan vi startar skall jag berätta att det förekommer ett smidigare sätt som också framställer ett smakrikare vin. Köp en vinsats från brygg eget vin – klicka här ifrån hembryggning.se, prisad.se eller annan webbutik.
Du kommer att vara i behov av en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.
Dessa kan inhandlas någorlunda billigt online.
Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och inte högre.
Dessutom behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de initiala bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.
Du behöver likaså en kapsyltång samt några hattar för den andra bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flertalet faser).
1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att överföra vinet till en öppen hink.
Vinet bör helst vara aningen grumligt, om inte addera en aning jästsediment från botten av jäsningskärlet.
3) Gör en primitiv sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.
För att tillverka denna sirap, värm en blandning av en del vatten samt två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.
4) Rör om sockerlag, varsamt men grundligt, i vinet.
5)
Nästa steg är buteljering med hjälp av hävert, flytta vinet omedelbart till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att kunna hantera det tryck som byggs upp.
6) Placera flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara färdigt nu med viss sediment på botten, ifall inte låt stå i ännu en månad eller tills det blir kristallklart.
Efter denna period låt flaskorna stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att hjälpa hålla ner jästen när du häller upp.
När flaskorna ska öppnas är en ömtålig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut om du inte gör det på rätt sätt.
Såvida du ej är en mästare på denna skicklighet kan detta troligen vara ett gott tips:
Snabbhet är det väsentliga i denna process om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och avlägsna locket på flaskan.
Det tar lång praktik att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu finns någonting som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har inte skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som grund till detta, alla tillbehör för detta finner du smidigt på internet.