Användbara råvaror vid vinbryggning

Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad ska hålla utkik efter de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte prova att brygga vin med blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska prova att brygga på rosenblad från doftande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.

Det finns inte ständigt tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Således kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida hantering. En del råvaror bör faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.

Men när det inte hela tiden är säsong för frukt och bär kan man inhandla djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte ovanligt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på endast några hekto.

Det är också utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att lägga pengar på. Varudeklarationen ska utförligt läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns vissa safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar bevista musterier kan beakta att äppelmust är ypperligt att brygga vin på. Klicka här nu för mer info Akvavit

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara förhållandevis dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.