Hemmaframställning av vin – en bok som måste finnas i bokhyllan

Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men likaså jästekniker och annat som har med bryggprocesen att göra. Den som synnerligen vill fördjupa sig bör till exempel kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt otaliga vinbryggare att nå exceptionellt resultat.

Hemmaframställning av vin är en väldigt ingående bok som börjar med att upplysa att vin är en gemytlig hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens olika steg.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest spännande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd olika kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna under skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron och plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd samt blåbär. I skogen finns möjligheten att hitta otaliga vilda bär. Han nämner annorlunda slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man relativt kvickt att vin kan smaka väldigt annorlunda. Frukt och bär ska självklart vara mogna och goda om de ska användas åt vinframställning

I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som bör användas och det ges också förslag på kringutrustning som är bra att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert åt omtappning samt upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga. Läs mer här Likörbas

En mycket given källa för dina förvärv av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel handla aktivt kol från företaget, vilket är viktigt för att förädla vattnet från allehanda föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt fräscht finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.