Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med mängder av goda tips och råd.
Vin är en fantastisk ljuvlig dryck som kan avnjutas i massor olika sammanhang. Och skilda sorter passar annorlunda bra till annorlunda mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att flera har ett starkt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men givetvis också all form av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.
Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är ganska enkelt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de antar att det är för svårt. Det är viktigt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självtillit precis som inför allt annat vi tar för oss.
Flera ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det tilltalande att man kan spara någorlunda mycket pengar på att brygga eget vin.
Idag är det massor vinexperter som arbetar med att oupphörligt förädla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer oavbrutet åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Särskilt påverkar vissa nya hembryggeri så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.
Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar även våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.
För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del viktig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.
Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är betydelsefullt att följa det till punkt och pricka. Se även till att noga anteckna allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir färdig. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon simpel miss. Därtill bör all utrustning kontrolleras grundligtt innan bruk. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.
För att få reda på mer kring allting som rör produktion av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning och vinprovning.
Det bästa av allting är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig gratis som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.
Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning. Den finns att köpa hos allt-fraktfritt . se samt på hembryggning . se. Samt går att låna gratis på biblioteken som ebok.