Underhållande och trevligt att brygga vin hemma

Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på många sätt är riktigt roligt. Hans entusiasm åt vin är enormt och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen gått framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat varierande tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större omfattning ska spegla kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag otaliga hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.

Givetvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större omfattning bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns följaktligen potential att ge vinet en tydlig riktning redan från inledningen. Dessutom har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av somliga nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte bara är enastående för att det är billigt utan därför att det är roligt att forma sin helt egna produkt. Det blir sannerligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna bistå hemmabryggare men också tjäna som underlag till allehanda vinklubbar.

Det finns dock en gynnsam fördel med att hemmaframställning av vin är förhållandevis billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Ihop med hemmagjort vin öppnas massor möjligheter. Varför till exempel inte använda ett par flaskor vitt vin att koka fisken i?

Kjeld tipsar även om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligen ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att byta kunskap och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte enbart Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar dessutom upp tips från andra vinbryggara som han anser vara värda att sprida.

Den här boken är speciellt betydande på så sätt att det finns oerhört få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en liknande grundlig och grundlig skildring av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte bara hela den praktiska processen utan skänker dessutom tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Mer Info HÄR Kaffelikörer

Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin och dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive grupp är fullständigt beroende av bryggprocessen. Men en central tumregel för allt vin är att endast selektera högklassiga råvaror.