Hemmaframställning av Vin

En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är en aning mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullproppad med massor av goda tips och råd.

Vin är en enastående ljuvlig dryck som kan avnjutas i många annorlunda kontexter. Och skilda sorter passar olika bra till annorlunda mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett kraftfullt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självfallet också all form av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är ganska lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de antar att det är för besvärligt. Det är viktigt att inte tillåta sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs aningen självtillit precis som inför allt övrigt vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en skojig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det tilltalande att man kan spara rätt så mycket slantar på att brygga eget vin.

Idag är det många vinexperter som arbetar med att oavbrutet utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer hela tiden åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Speciellt påverkar somliga nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen. Klicka här för Fulstopp, Bensaltensid, stopp- och påväxtmedel

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är också möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del viktig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är betydelsefullt att följa det till punkt och pricka. Se också till att ingående skriva ned allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir färdig. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Därtill ska all utrustning kontrolleras ordentlig före användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör tillverkning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i åtskilliga reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning samt vinprovning.

Det bästa av allt är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig gratis som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den direkt på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning.