Hemmaframställning av vin – att tänka på

Att brygga eget vin är en trivsam aktivitet som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas med hjälp av allehanda bär och frukter och dessutom genom skiftande jästekniker och övriga faktorer. Besök Fulstopp för påläggning med Högtrycksspruta

En klar styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så simpelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill vanligtvis billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är flera som får gastronomisk lycka över att få använda vin i maten åt att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera olika vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar förmodligen på många.

Det är betydelsefullt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allt som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch och fungerande. Det är aldrig kul att upptäcka att det fattas någonting när man väl ska komma igång. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.

Dessutom medföljer oftast bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket utförligt. Att vara bra förberedd kan nämligen bespara flera förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett motsvarande utmärkt resultat – eller tvärtom, undfly fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara särskilt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns givetvis en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och dessutom oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångsläge av en färdig vinsats. Det genererar en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer rutinerad kan man börja prova att brygga vin på till exempel egenplockade bär alternativt frukter.