Essentiell utrustning för hemmaframställning av vin – hävert samt oechslevikten

Hemmaframställning av Vin är en bok författad av Kjeld Erlandsen som tar upp många goda tips för att lyckas med vinbryggningen. Bland annat finns det noga beskrivet om viss nödvändig utrustning. För den oinvigde kan det naturligtvis vara bra att ha koll på vissa specifika attiraljer som krävs. Speciellt är det på sin plats att uppmärksamma hävert och oechslevikten.

För att underlätta omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert utgörs av ett par rör, en slang med tillhörande slangklämma, därför att ha möjlighet att sluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir anpassningsbar åt alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp omkring 5 cm hög som medför att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ned ¾ i vinet och därpå ska jäskärlet varsamt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.

Det är viktigt att ständigt göra rent häverten efter tillämpning. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan medföra risk att smitta vinet med bakterier. Mer info: På denna sajten Hemkolsyrat & Hemläsk

Ibland händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen om de placeras i 70 grader varmt vatten. Därefter kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte tycker att vissa mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut mängd socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser undan utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha förbindelse med botten.

Även ett mätglas är således nödvändigt och ska vara tillräckligt stort så att oechslemätaren ges utrymme. En lagom mängd på mätglas brukar utgöra 100 ml. Det är viktigt att beakta att det inte ständigt är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Varierande frukter och bär utgörs av varierande mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.