Hemmabryggning av vin – en skojig hobby

Att brygga eget vin är en trevlig aktivitet som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas med hjälp av allehanda bär och frukter och dessutom genom olika jästekniker och övriga faktorer.

En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så simpelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill generellt billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är massor som får gastronomisk upprymdhet över att få nyttja vin i maten för att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på många annorlunda vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.

Det är relevant att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp alltsammans som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch och fungerande. Det är aldrig kul att märka att det fattas någonting när man väl ska komma igång. För att genomföra arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att göra ett arbetsschema.

Därutöver medföljer oftast bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket noggrant. Att vara bra rustad kan nämligen förskona många förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett motsvarande fantastiskt resultat – eller tvärtom, undgå fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara speciellt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns självklart en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt svårt att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats. bygga en hävert

Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångspunkt av en färdig vinsats. Det ger en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer van kan man börja prova att brygga vin på exempelvis egenplockade bär eller frukter.