Vin på bär och frukt

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit mycket enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser och utrustning. Det är dock angeläget att noggrant planera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från inledningen.

Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det normalt att brygga på diverse bär och frukter.

Ifall man använder sig av till exempel bär så skall de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är utförligt rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut bort dåliga bär samt rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvrida den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör dessutom vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas relativt mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra.Vill Du veta mer Klicka Här Kanel – världens bästa kanel

Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man dock få bort en rejäl mängd av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var ingående med att inte få med något annat än enbart vätska ner i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i omkring 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och vänta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var strikt med att skölja ur hinkar och kärl utförligt efter användning. Det ultimata är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett oerhört sortiment som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig särskilt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som massor hemmabryggare använder sig av.