Utrustning för hembryggning av vin

Nu för tiden är det relativt enkelt att brygga sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara rejäl. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning tillsammans med ett jäsrör.

Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovanför nämnda utrustning. Det finns självfallet mängder av övriga hjälpmedel och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp många råd.

Kjeld betonar dessutom hur betydelsefullt det är med hygien. Alltsammans som kommer i beröring med vin och frukt ska vara rent. Klicka här för Heta produkter!
All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allting sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar samt avfettar på samma gång. Det är dessutom två medel som är helt ofarliga att använda.

För att erhålla bäst verkan bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noga sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går också att tillämpa soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att skölja av. Tänk även på att eventuella sodarester (ifall sköljningen inte sker utförligt) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går bra. Tänk bara på att vara grundlig med att granska att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det så klart en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn funkar mycket bra till päron. På så sätt tar det ingalunda lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan tillämpa skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer med tanke på att det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.