Absinthe Sprit, Bara en drink eller en legend?

Flera människor antar att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som alkohol eller alkohol framförallt eftersom det inte är buteljerat med tillsats utav socker.

En nuförtiden nästan utsuddad gräns uttalar att en likör är alkohol med tillsats utav socker samt smakämnen – samt då börjar antagligen nästan all sprit som saluförs nu heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en kraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också känd för att har övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens namn Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i många olika versioner.

Dess vidareutveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du antagligen förstår, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, ungefär som vin är nu, och de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt och nyttjade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare sorter som innehöll lite eller ingen anis, fänkål alternativt någon utav de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt accelerera poopulariteten för absint och bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

När alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: Mer Info Här..

Det är också några betraktas som “special absint” som är helt exklusiv och annorlunda.

Det finns flera legender samt myter runt absint sprit, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) innehar en smaragdgrön kulör.

Början såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket beröm utav bohemiska typer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så poppis i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, samt ganska inom kort sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills några galna folk förstörde för alla övriga.

Det fanns flera mord som var kopplade till förbrukning av absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj samt därefter sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flera övriga länder följde kort därnäst.

Även om det ännu faktiskt ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den kända gröna drycken växer nu i folkgunst åter.

Nu när man innehar lärt dig några intressanta information om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det bara är en annan dryck, alternativt antagligen mer utav en legend.

Med det kumulativ folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och se om historien upprepar sig.