Träning och Saigonkanel

Saigonkanel?

I Vietnam växer en sorts kanel med namnet Saigonkanel. Denna kanel, som ärvt sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt någorlunda långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan närmare bestämt i höglandet i Vietnams centrala delar.

Vad skiljer Saigonkanel från annan kanel?

Kanel är inte så enkelt som man antar, det finns flera olika sorter av kanel och det som rentav är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi nyttjar för dagligt bruk. Ceylonkanel äger mildare smak och mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är det som vi i folkmun kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel hittar i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, och ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är än mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innehåller 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så utomordentliga effekter gällande vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel reducerar blodsockret är en av dess mest omtalade egenskaper – och Saigonkanel gör detta mest av samtliga kanelsorter. Personer med diabetes mår gott av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att drabbas av diabetes har man allt att vinna på att lägga till denna krydda i sin dagliga kost.

Vad kanelen åstadkommer är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som åstadkommer att vi lagrar fett istället för att förbränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och det beror just på att träning höjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga musklerna så vill man ju helst att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden såklart, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade typer som sprutar i sig insulin just för att främja sin muskeltillväxt. bantning grönt te
På lång sikt är det förödande för hälsan, men på kort sikt kan det skänka mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel höjer fettförbränningen, som nämnt ovan, men dessutom stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa drar fördelar ur flera perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel agligen. Dessa effekter har länge sagts inte vara kompatibla, men i faller med kanel verkar det faktiskt fungera exakt så. Ibland är de enklaste lösningarna de bästa!

Var finner man Saigonkanel?

I vanliga livsmedelsbutiker hittar man sällan Saigonkanel, än i alla fall. Denna superkanel väntas explodera i efterfrågan så raskt personer inser vilken kapacitet den har för så många skilda grupper av människor.

Idag kan man inhandla Saigonkanel online, men kvaliteten kan variera en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en tillförlitlig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.