Tillverkning av vin på enkelt sätt i hemmet

Vin framställs av saften från pressade vindruvor, och enligt EU:s definition får vin bara kallas vin ifall det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det flertal speciella skilda processer av vinframställning.


Besök Spritessenser 280 ml till 14 x 75 cl

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ungefär 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och sedan också till Italien och södra Frankrike. Till slut skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som självklart även spridits till återstående världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan förekomma i våra hushåll. Det är emellertid inte jämt hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin eftersom folk tenderar att prova diverse olika bär, frukter och juicer. Det ger också tillfälle att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att öka alkoholhalten. För vinframställning hemma handlar man en vinsats som är ett alldeles ypperligt alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir vanligtvis förträffligt resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att lyckas med sin vinframställning är att vara omsorgsfull med renlighet. Vinmäsken är nämligen sensibel för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att en del oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Således är både hygien och ren utrustning väldigt relevant.

Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar genom absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan separera vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer brukar få sin egen prägel oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på skiftande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan förmoda. Ett råd är att prova varierande jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av olika varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning skall vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser enormt rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än normalt. Eftersom jästen består av mindre socker resulterar det därjämte i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns varierande sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.