Somrig smak av jordgubbe till ditt kolsyrade vatten – kalorifritt med Aromhuset!

Jordgubbar är mycket somrigt och spelar i samma liga som glassen. Vi odlar, plockar och köper dessa röda små juveler med mycket möda och stundtals någorlunda dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke då det är mer än bara den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så väldigt efter, det är hela känslan av sommar, avslappning samt nostalgi som jordgubbarna för med sig.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvatten smakerläskkoncentratmineralvattenvichyvattenbordsvatten

Det är en intressant frukt – jordgubben – eftersom man vanligen tar den för att vara ett stort bär, vilket i själva verket inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock allmänt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre annorlunda sorters smultron från tre olika kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron samt Europeiska parksmultron som man på 1700-talet odlade fram denna hybrid som kvickt blev omtyckt och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev snabbt en uppskattad del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det på samma gång mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en självklar plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan nyttja jordgubbarna åt mycket. Naturligtvis är de utomordentligt goda att äta enbart som de är, med lite socker på, tillsammans med grädde alternativt en klick vaniljglass… Men jordgubbar är också poppis att placera på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt alternativt smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser underbart somrigt och lockande ut. Ännu godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk samt somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av samtliga.

Aromhusets essenser innehåller inget socker samt inga sötningsmedel, därutöver är de helt fria från färgämnen samt onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter endast några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får ljuv smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får bibehålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ca 2 ml essens av Jordgubbe är lagom åt en liter kolsyrat vatten, men man kan självklart ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset består av 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas även till övrigt. Ska man göra en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde och övrigt gott så kan man ha en aning av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att skänka tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Framställer man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe med hjälp av Aromhusets essens, likaså är det läckert i filmjölken, yoghurten eller som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.