Mossa på stenplattorna ett minne blott

Mossbeklädda stenplattor är inte det mest tilldragande. Det är ju ej nödvändigtvis så att alla anser att det ser romantiskt samt inbjudande ut med ett grönt mosstäcke. Det finns god anledning till att eliminera mossa på stenplattor ifall man vill ha en förtjusande och mysig trädgård. Med god mossbekämpning så får man fina plattor igen.

Före du ser på järnsulfat till gräsmattan så är det angeläget att du betänker din arbetsmetod. Det är sällan smart att spraya på med järnsulfat och vatten för att därefter tänka sig att mossan då den har dött kommer att regna bort. Dessutom kan det färga plattorna.

Börja med att organisera hur du ska tillintetgöra mossan och därefter få dän den, och arbeta därefter steg för steg för effektiv borttagning av mossa från stenplattor.

Eliminera mossa på stenplattor med bra mossbekämpning samt rätt inställning

Bra mossbekämpning innebär att man dödar mossan som finns på plats samt skapar en omgivning där den inte längre trivs lika bra. Det är för det mesta så att man ser mossa där det är ont om näring och det är för den skull som man kan hjälpa gräset genom att gödsla redigt under vår och sommar.

Men stenplattorna kan man ju inte gödsla och här handlar det mer om att hålla fräscht och göra det besvärligt för mossan att komma tillbaka. Bra mossbekämpning börjar redan då du väljer stenplattorna som du ska placera i trädgården. En ofläckad och slät yta är ej lika lockande som ett poröst material med flera ihåligheter.

mossbekämpning utvvatnare bred för vattenkanna

Tänk korrekt från begynnelse men misströsta inte ifall du nu måste röja mossa på stenplattor som har gott om ihåligheter och ojämnheter. Det går att få dän mossväxten med järnsulfat och vatten eller Bensaltensid eller Fulstopp. Tro att du kan vinna över mossan och du kommer att besegra!

Viktigt att tänka på ifall du ska jobba med högtryckstvätten

När mossväxten på stenplattorna är ickelevande så vill man självklart spola dän den och det kan man lätt utföra med en högtryckstvätt. Men man ska vara eftertänksam då man väl börjar spruta på stenplattorna. Mossbekämpning av det här slaget kan leda till att mossan sprutar åt alla håll så beskydda ögon med ett bra ögonskydd då du jobbar.

Högtryckstvätten kan även fördärva stenar av poröst material. Ifall du skapar ojämnheter så skänker du ju bättre grogrund för kommande mossa så arbeta hellre maklig och låt järnsulfat plattor kan behandlas med göra större delen av arbetet.

Ofta är det en god ide att handla en platt-tvättare som finns som komplement till högtryckstvätten.

När kommer mossan att vara borta för alltid?

Med en järnvitriol blandning så kan man komma långt men det är inte säkert att man kan ta bort mossa på stenplattor med en enda behandling. Järnsulfat, eller järnvitriol, för plattor ger goda resultat, men avhängig på hur mycket mossa man har att göra med så kan man behöva repetera behandlingen några gånger. Mer info: På den här sajten mossa på stenplattor.

Samma sak ifall det är ljusa plattor och man ej kan nyttja järnsulfat för det färgar, utan använder Bensaltensid alternativt Fulstopp. Samtliga preparat och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se

Mossan försvinner inte för evigt men man kan hålla den i schack via regelbundna behandlingar med bra mossmedel som är skonsamt mot dig och naturen men som hatas skarpt av mossan.