Hemmaframställning av Vin är skriven av Kjeld Erlandsen och har hjälpt både nybörjare samt lite mer erfarna vinbryggare i ca 30 år. Det är en av de främsta böckerna inom ämnet och har utkommit i många skilda reviderade upplagor. Boken innehåller mycket praktisk upplysning om hur man på bästa vis brygger sitt vin.
Vad gäller just vin så är det inte ett onaturligt steg att från att bara tycka om att dricka vin även börja intressera sig för bryggning. Den som dricker mycket vin och provar olika sorter kommer oundvikligen lära sig mer och mer om smaker, druvsorter o.s.v. Hos vissa uppstår någonstans på vägen idén om att börja brygga eget vin. Dels tycks det kunna bli en fruktbärande och roande hobby och dels finns det möjlighet att tjäna en hel del pengar.
En del personer avstår dock från att börja framställa eget vin p.g.a. osäkerhet och okunskap. Det är synd med tanke på att processen oftast är enklare än vad man antar. Världens främsta vinexperter förfinar oupphörligt metoder för vinframställning överlag. Det dyker ständigt upp nya ingredienser samt nya vinjäster som håller en mycket bra kvalité.
Utvecklingen är väsentlig på så sätt att allt mindre inom all form av vinframställning lämnas åt slumpen. Massor av framgångarna överlag påverkar i sin tur dessutom processerna för hemmabruk. Alla dessa framgångar tenderar att påtagligt influera slutresultatet. Man ska vara noggrann med att också hemma inte lämna vinbryggningen åt slumpen. Med bättre kontroll över processen desto mer enastående resultat. I boken Hemmaframställning av Vin så betonas just det.
Det krävs en del väsentlig utrustning för att komma igång att brygga vin. Först och främst behövs en hävert som ska användas till upptappning och dessutom till omtappning. Därtill krävs ett jäskärl och en gummihätta med jäsrör.
Ett råd är att inför bryggningen skriva ned precis allting som behövs, och även göra upp en lista över de arbetsmoment som ska följas. Allting i anteckningarna ska följas till punkt och pricka. Det innebär att du slipper eventuella överraskningar på vägen och ökar dina chanser att lyckas. Med tanke på att det tar rätt så lång tid att brygga en sats så vill man inte gärna börja om från början. Det är därutöver betydelsefullt att utrustningen är ren. Om inte så är det markant risk att det påverkar smaken. Inspektera naturligtvis så att utrustningen även är hel. Som sagt, det är relevant att inte lämna någonting åt slumpen.
Den som vill få mer detaljerad information om vinprocessen ska läsa Hemmaframställning av Vin. Är man intresserad av nya ingredienser kommer man inte bli besviken då mycket i boken fokuserar på det. Du kommer erhålla utförliga svar på varför dessa ingredienser används och vilken nytta de gör. Boken fokuserar även på smaksättning och vinprovning. Dessutom står det att läsa om övriga nyheter om starkviner. Tips: Konjaklikörer
Hur får man tag i boken? Det är rentav enklare än vad man tror och inom oerhört kort kan du sitta och läsa boken direkt på datorskärmen eller via din läsplatta. Boken är nämligen åtkomlig som e-bok genom landets bibliotek. Det bästa av allt är att den är fullkomligt kostnadsfri att låna. Det enda som krävs är att registrera sig för ett e-konto.
Ingen tid att förlora, låna Hemmaframställning av Vin, omedelbart