Kolsyra med Soda Stream gas – Alco2jet

Alcojet, eller Alco2jet, heter den Soda Stream gas som blivit så populär att den säljs med alla Soda Stream apparater på marknaden. Med gas i det här fallet menas så klart kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i kontakt med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) samt gasform (ånga). Vår jord utgörs till över 70 % av vatten, även ifall det mesta av det inte är drickbart. Samtliga jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är sannerligen inget särfall. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska fungera som den ska.

sodavatten

I Sverige är vi bortskämda med mycket fint och fräscht vatten, därutöver har vi, till skillnad från de flesta andra länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla på det. Fastän ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta dragande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten alternativt möjligtvis läsk. Oavsett vilket man brukar köpa så ska man veta att det man köper består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och då och då jorden – runt för att avnjutas i våra hem. Dessa transporter medför en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att tillvarata på vårt fina vatten och samtidigt slippa bidra till miljöförstöringen genom alla transportutsläpp, utan att undvara varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med hjälp av en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt och effektivt och erhålla liknande resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man köper i affärerna.

Ifall man uppskattar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man bara den smak man är ute efter. Både Soda Stream och Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men dessutom andra företag har tagit fram goda läskessenser samt bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att framställa aromer för bordsvatten, de tillsätter även varken socker eller sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör också smaksättare till läsk, de består av relativt mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut och erbjuder lite originella smaker till både läsk och bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en omtyckt tillsats i drycker eftersom den gör att drycken upplevs en aning fräschare, en aning friskare samt en aning mer läskande. I öl samt mousserande vin uppstår kolsyran naturligt då socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på onaturlig väg var under 1700-talet.

Med hjälp av en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream och Wassermaxx har identiska behållare på 425 gram kolsyra som fungerar till alla moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ungefär 89 kronor (gentemot en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man köper en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.