Kom i gång-guide med 5:2 metoden

Det är inte speciellt svårt att påbörja 5:2-dieten. Du behöver inte rensa kylskåpet på frestelser – du tillåts ju äta dem! Du behöver inte heller investera i några nya produkter alternativt lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Blott två dagar i veckan måste du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du omedelbart verksam med din diet.

Börja med att välja ut en vecka som lämpar sig bra för att starta en ny vana. Eftersom fasta, även om den enbart pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har några lugnare dagar att utse som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per individ och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per person samt år. Att dra ner lite på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande. 5 2 fasta Tänk på att dina fastedagar kommer att kännas tunga i början, men glöm inte bort att din kropp så småningom kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Gör din hemläxa innan du påbörjar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska fixa fastedagarna om de visar sig vara jobbigare än du anat. Tala om för din omgivning att du fastar, du kommer att få både förståelse och goda tips av dem.

5:2-dieten har blivit så populär att du säkert har arbetskamrater som redan har provat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel åt dina fastedagar. Läs många recept och plocka ut de som inspirerar dig mest. Kanske är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, möjligtvis känns det mest spännande att testa på nya råvaror som du inte brukar använda. Med ett färdigt upplägg för fastedagarna är du förberedd att låta 5:2-dieten göra entré i ditt liv.

Handla smart. Nya råvaror som du inte vet hur du ska nyttja ligger helst och blir dåliga i kylskåpet. Köp inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader samt matspill på en miniminivå. Du kommer att notera att dina vanor också på de “vanliga” dagarna ändras efter ett tag och då kan du också börja handla annorlunda i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att strula till det. Låt familjen hänga på dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Laga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem äta hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet medan du känner dig oinspirerad att äta din sallad. En smaskig sallad är en utmärkt middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en anpasslig diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat i sådana fall! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en glömd fastedag kommer inte att fördärva din diet. Nästa vecka går det bättre och så småningom kommer denna nya vana upplevas som den naturligaste sak i världen.

Antagligen får du även en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de vanligtvis relativt raskt.

Det finns en mycket läsvärd bok författad av Ola Norrman (han som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Det som är en bonus är att man kan låna denna on-line på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens resa till biblan – utan lånar boken via datorn. Alla svindyra böcker kan lånas – gratis. Läses enklast på en eBokläsare, typ iRiver. Önskar man köpa hem så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.