framställa egen läsk|Med en kolsyremaskin kan du göra egen läsk

{Gör din egen läsk med en kolsyremaskin |Har du en kolsyremaskin kan du {göra
Det är inte enbart eget mineralvatten du kan framställa hemma med en kolsyremaskin utan också läsk. Dagarna då man tvingades bära sina tunga flaskor med vätska från butikerna är förbi. I själva verket har kolsyremaskinerna för hemmabruk funnit med länge. De första som tillverkades för kommersiellt nyttjande såldes redan på 50-talet och då hade den första förlagan tillverkats redan 50 år tidigare!

sodavatten smakersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Det var en engelsman vid namn Guy Gilbey som framställde den första kolsyremaskinen för hemmabruk år 1903, men intresset var någorlunda svalt för gemene man ända fram till 70-talet då det totalt exploderade. Alla ville ha en kolsyremaskin och än idag är klassiska sodastreamers förknippade med 70- samt 80-talsnostalgi.

Trots det enorma intresset för kolsyremaskiner genom hela 80-talet blev det plötsligt svalt igen och på 90-talet såldes det inte många maskiner. Idag har intresset vaknat på nytt och det säljs fler kolsyremaskiner än någonsin.

Sodastream var först med att göra kommersiella kolsyremaskiner för hemmabruk och är än idag störst på marknaden. Deras maskiner är pålitliga och bär på ett visst nostalgivärde. Sodastream slog sig ihop med Sodaclub år 1998 och säljer idag sina produkter under samma benämning (Sodastream i Sverige samt Sodaclub i Tyskland t ex). Wassermaxx från Aga är Sodastreams största konkurrent och båda företagen tillverkar tämligen likvärdiga produkter. Aga tillverkar därtill enormt bra kolsyrepatroner.

Kolsyra har den kemiska formeln co2 och köps i särskilda gaspatroner från Sodastream eller Aga. Sodastreams populäraste gasflaskor heter Alcojet, eller Alco2jet, medan Aga Wassermaxx går under namnet Aga – rätt och slätt. En gaspatron innehåller 425 gram kolsyra och räcker till upp till 60 liter vatten.

Vill man ha sitt vatten smaksatt finns det en hel del aromer samt smakessenser man kan inhandla och addera. Både Aga och Sodastream framställer sina egna smaker, vilka i regel innehåller både sötningsmedel samt socker. Ett annat märke är Sonjo som är aningen svårare att få tag på, men som bl a har Spendrups originalsmak Champis som en av sina smaker. Aromhuset som producerar goda smaker till bordsvatten, utan vare sig socker alternativt sötningsmedel.

En kolsyremaskin ligger i runda slängar på mellan 600-2000 kronor om man vill ha en ny, och priset avgörs beroende på modell och design. En mindre kostsam maskin utför sitt jobb prima. En gaspatron kostar runt 250 kronor att köpa ny, men när den tar slut är det vettigare att fylla på den istället för att handla ny varje gång. Det finns ingen anledning att samla på sig en mängd gamla kolsyreflaskor, och dessutom är en påfyllnad, med sina 89 kronor, betydligt billigare än en helt ny flaska.

Den som enbart vill ha kolsyrat vatten och inte är intresserad av att åstadkomma läsk, kan idag installera en carbonator i sitt eget hem. Tänk att kunna få kolsyrat vatten genast ur kranen! Det är helt klart en liten investering att installera en kolsyrekran, men för en faktisk bubbelfantast kan det vara värt det. Installationen är okomplicerad och görs av en själv ifall man är en aning händig, annars kan man anställa en specialist.

Med en kolsyremaskin har man varje gång tillgång till bubbelvatten och läsk, på samma gång som man skyddar miljön från en massa onödiga transportutsläpp samt avfall.