Att göra sitt eget mousserande vin kan vara en mycket komplicerad process om du väljer att göra det igenom den traditionella “Methode Champenoise”.
Cider vinsats finns på http://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.
Men det finns en alternativ metod som skänker fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.
Även mousserande vin kan göras från en antal annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna.
Det är bäst att begagna en god kvalitet alla druvor produkt för att göra champagne.
Du kommer att tarva en hydrometer innan du börjar tillverka din ”champagne”.
Dessa kan köpas ganska kap på nätet.
Det är viktigt att utgångspunkten visar emellan 1, 070 och 1, 080 och ej högre.
Dessutom behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen.
Jag föreslår att du nyttjar ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), alldenstund de skall fungera som en preliminär tryckhållare.
Du behöver oxå en kapsyltång samt några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av övriga drycker kräver champagne flertal faser).
1) Starta med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet utav jäsningen.
2) Så snart jäsningen har upphört, begagnad hävert för att flytta vinet till en flexibel hink.
Vinet skall vara lite grumligt, om ej addera lite jästsediment från botten av jäsningskärlet.
3) Gör en lätt sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att göra denna sirap, värm en mix av en del vatten samt ett par delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, mjukt men djupt, i vinet.
5) Nästa steg är buteljering med hävert, deplacera vinet omedelbart till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna hantera det tryck som byggs upp.
6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader.
Vinet skall vara färdigt nu med speciell sediment på botten, om inte låt stå i fler en månad eller tills det är kristallklart.
Efter denna cykel låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att assistera hålla minska jästen när man häller opp.
När flaskorna ska öppnas är en emotionell operation vari det mesta av innehållet kan spruta ut om man ej gör det på rätt fason.
Såframt man ej är en mästare på denna färdighet kan detta kanske vara ett bäst förslag:
Snabbhet är det väsentliga i denna ingrepp om man önskar bibehålla det större av din mousserande vin.
Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som man oxå vinklar samt avlägsna locket på flaskan.
Det tar lång träning att alstra att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det idag finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som krävs som grund till detta, alla tillbehör för detta hittar du enkelt på webben. Fulstopp koncentrat spädes 30 ggr