Byt ut sockret till erytritol

I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, eftersom det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras sålunda outnyttjat genom urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker förvandling och det blir erytritol, enligt en till fullo okonstlad procedur.

Erytritol är bra lämpat åt den som önskar äta en lågkolhydratkost och undkomma onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och funkar därtill som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medans typiskt socker innehåller 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk uppbyggnad som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att ge upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfull effekt och den påminner en del om samma kylande effekt som xylitol och mentol har.

Erytritol är i synnerhet lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.

Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir enbart delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare åt tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage. sötningsmedel och lchf

En egendomlig omständighet runt erytritol är att ämnet ej tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol får förekomma i dryck med tanke på att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.

Ifall man följer rådande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som innehåller erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt utmärkt. Samtliga godsaker som man uppskattar att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker och ersätter det vad gäller både sötma och dosering.