Brygg ditt eget vin hemma

Vin är en av favoritdryckerna hos flera personer. Det finns antika seder av framställning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat tecken av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därutöver blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Många tycker att det är ett ypperligt tillfälle att personligen ha möjlighet att utforska olika vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en färdig vinsats. Ifall samtliga instruktioner följs noggrant så kommer även nybörjaren nå målet och få ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare tenderar att dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så tillåts vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, uteslutande kallas vin ifall vinmusten består av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock ej leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger potential att testa att framställa vin på flertal varierande bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att kontrollera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man inte råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omdana vinets smakkaraktär påtagligt. En annan väldigt betydelsefull del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan ska man rena sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets kapacitet att förädla beror på kvalitativa aspekter som kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur. Mer Info HÄR Mätare och mätinstrument övriga

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumstemperatur. Aktivt kol finns att köpa via Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och bilda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte ska vara för små. Ett vattenlås ska vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är tillräckligt omfattande kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är färdig ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska förekomma. Jäshinken måste nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är även en mycket betydelsefull del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att dosera sockerhalten i musten. Även ett mätglas ska finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara tillräckligt.

Då och då är det faktiskt inte bara sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar således utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en väsentlig roll under bryggningens gång. Ett förslag är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Registrera alla värden noga i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli förundrad över vinsmaken i slutändan. Men man ska naturligtvis inte bara förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet alltemellanåt och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i drygt 2-4 veckor. Precis tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ytterligare en gång.