Upptäck den hälsosamma 5:2-dieten för bättre hälsa samt viktminskning

Fastans verkan på hälsa och välbefinnande är inte jämt i fokus, det är enkelt att viktminskning samt midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer provade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckades utföra en viktminskning på nio kg samtidigt som han bättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. I och med det har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därpå i Norden. Mer info.

För oss i Sverige är det inte endast viktminskningen som är i fokus när det kommer till dieter. Vi har en kraftfull tradition av friskvård och att leva hälsosamt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill åstadkomma när vi börjar förändra våra liv. Inte konstigt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis som andra periodiska fastor finns det även långsiktiga hälsoeffekter att inbringa. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Här kan flertalet av våra vanligaste välfärdssjukdomar som diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan också exempelvis minska risken för Alzheimers då fastedagarna gör att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att motverka sjukdomar. Att hålla en sund diet motverkar flertalet sjukdomar, däribland Alzheimers. För personer med ett systoliskt blodtryck över 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med tre gånger.
Det finns en väldigt unik pocketbok av Ola Norrman (han som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Vad som är ytterligare bonus är att man kan låna boken on-line på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens åka till biblan – utan lånar via sin dator. Nästan alla populära bästasäljare kan lånas – avgiftsfritt. Läses bäst på en eBokläsare, typ iRiver. Vill man köpa hem så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning genom 5:2-dieten kraftigt reducera risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 medför till och med kan undertrycka en tumör som börjat växa – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, i enlighet med studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga personer som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig föda och rekommenderats att utestänga vissa saker ur sin diet, någonting som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och massor vittnar om att de orkar mer och rentav kan börja springa och cykla igen.