Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som uppvisar tydliga tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.
Vad är LCHF?
LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft väldigt genomslag i Sverige framför allt, men även i resten av världen. Denna diet påbörjas oftast av folk som vill gå ner i vikt, men är främjande även för personer som önskar gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen eller med sockerberoende bantning och graviditet
.
Egentligen mår alla gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en grundlig och oberoende analys. Man antar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.
Det finns oerhört många skilda tappningar av LCHF, en del kör LCHF OCH endast naturliga råvaror, samtidigt som andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar tämligen mycket mellan skilda LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man inta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater varje dag? Eller kanske ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett väldigt svårt mål att nå, då får man leva på rent fett och protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är vanlig bland de som önskar gå ner i vikt raskt och effektivt, men även här ges oerhört lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som intar upp mot 50 gram kolhydrater per dag, så kallade liberala LCHF:are.
Vad som förenar alla dessa är en föreställning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater samt att ketos är ett tillstånd man gärna låter kroppen gå in i.
Vad är ketos?
Ketos är det tillstånd man hamnar i när glukosen upphör i blodet. För att förse den med energi tvingas kroppen skapa ketoner och dessa föredrar att ta energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den äter rejält med fett och protein och väldigt lite kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i betydligt högre grad än annars.
Det finns de som inte riktigt uppnår ketos, hur mycket de än anstränger sig för att exkludera kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de tillsätter kanel till sin dagliga föda. Saigonkanel har dessutom visat sig ge definitivt störst verkan.
Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna
I det centrala Vietnams begsområden växer Saigonkanel. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis finner i livsmedelsbutikerna. Den är någorlunda kraftfull, men inte tillnärmelsevis så stark som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen påbörjas redigt.
Vad har Saigonkanelen för bra effekter vid en LCHF-diet
Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och också här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen hämmar utsöndringen av insulin, som är verksam för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan inta 4 gram Saigonkanel per dag utan att löpa risk att drabbas av några farliga bieffekter.