Jag börjar med Stevia sötmedel för att så mycket människor har dålig erfarenhet av det naturliga sötningsmedlet Stevia. Det har bismak, smakar illa eller smakar lakrits. Hur mycekt man än sötar blir det inte sött.
Detta beror på en enda sak – dålig kvalitet. När företagten köper Stevia så kostar det som rent pulver mellan några hundra kronor och flera tusen kronor. Det har begränsad löslighet i vatten.
Bara ett fåtal växtvarianter smakar gott – och kostar då tusentals kronor per kg. Ofta är minimibeställningen så stor att små företag ej har råd. Bara ett fåtal leverantörer – mindre än en handfull – ligger i spetsen och har växtvarianter vilka ger en god sötman. De flesta Steviasäljare vet inte ens vilka dessa företag är.
Resultatet av detta är att 98Procent utav alla stevia som säljas är den billiga Stevian av låg kvalité.
Den som vill smaka en premium kvalite Stevia kan beställa Stevia sötmedel på denna länk.
Stevia sötningsmedel är bra för alla målgrupper som vill undvika socker/kolhydrater/blodsockerpåverkan alldenstund det varken innehåller kolhydrater alternativt några som helst kalorier.
Stevia sötmedel är ett mycket bra alternativ för den som inte vill kapitulera godis men beredvilligt undviker samtliga de dåliga påföljderna som strösocker för med sej. Att ämna hålla sig ifrån socker är vanligt och anländer ur fler än en motiv.
Sockersjuka är en åkomma som egentligen innehåller flera annorlunda varianter, men framförallt av två annorlunda typer som enkelt nog heter art 1 och typ 2 sockersjuka. Det latinska namnet för sockersjuka är sockersjuka mellitus som betyder något i stil med «det som går igenom med smak av honung». Förr kallade man sockersjuka för sockersjuka, ett term som vissa ännu använder sig av också man hör ordet allt mer sällan, men rent medicinskt är det fel uttryck.
Vad som händer i kroppen när man har sockersjuka har att göra med insulinet. Insulinet är det som gör att kroppen tillgodogör sig kalorier med vettig fördelning och lider man av art 1 sockersjuka så producerar kroppen inte nog med eget insulin. Man känner sig då trött, törstig och börjar dofta aceton. Man håller också snabbt ned i kilon. Art 1 sockersjuka är ett livshotande läge om det inte behandlas. Det är också kroniskt så har man en gång blivit typ 1 diabetiker så är man det för resten av livet och får ta insulinsprutor 4 gånger om dagen.
Typ 2 sockersjuka är en mildare form och drabbar oftast äldre, överviktiga personer, och är man rökare föreligger en större chansning att drabbas. Då är det vanligtvis inte insulinbrist som är problemet, men andra former av insulinkänslighet. Detta brukar man kunna få rätt på med assistans av en kontrollerad diet, viktnedgång och eventuellt medicin.
Är man insulinkänslig så bör man vara aktsam med socker då en insulinkänslig anatomi inte hanterar det som en vanlig kropp gör. Det innebära såklart inte att man vill sluta förtära godis och idag finns det alternativ för alla. Stevia sötningsmedel påverkar inte blodsockret över huvud taget, det är ett naturligt sötningsmedel som växer i Sydamerika samt i Japan består det 40 % av försäljningen av sötningsmedel. Stevia är mycket sött – ungefär 300 gånger sötare än socker, så blott väldigt en aning behövs.
Andra anledningar till att man vill dra dra ner på sockerintaget kan hava med hälsan att göra, man kanske vill gå ner i kilon, alternativt ta bättre hand som sina tänder. Alla känner till ju vilken bristfällig effekt kolhydrater har på våra tänder. För vår form gör kolhydrater heller inga direkta under och det blir allt vanligare att man utesluter inte bara kolhydrater ur sin diet, utan alla kolhydrater. Kroppen håller då in i ett tillstånd som heter ketos samt börjar alstra ketoner som tar över insulinets arbete. Istället för kolhydrater som blir till blodsocker så blir det lagrade fettet kroppens primära bränsle. Viktnedgången blir på så sätt väldigt verkningsfull, men det innefattar att man får i sig nog med fett och äggviteämne för att orka med en kolhydratfri kost.
—
LCHF sötmedel är räddaren i nöden när sötsuget slår till
LCHF sötmedel är sötningsmedel utan kolhydrater – eller med väldigt en aning kolhydrater. LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat, alternativt kolhydratreducerad diet på svenska. Det är en aktuell förfarande för att gå dra ner i vikt samt har för flera blivit en livsstilsdiet eftersom de anser att de positiva hälsoeffekterna är så flera.
När man håller på en LCHF diet så ska man avstyra kolhydrater, helst totalt vilket är besvärligt, men man får absolut högst erövra 40 gram kolhydrater per dag. Å andra sidan får man i bestämmelse förtära ledigt av proteiner samt fett för att dämpa hunger och mätta kroppens energibehov.
Kolhydrater finns i mycket, fralla, makaroner, vitt ris, frukt, flera grönsaker samt rotfrukter, godis m. m. Allt som kan omvandlas till socker i kroppen är förbjudet. Det man får inta är rent fett som i smör, grädde samt fläsk, samt protein som man framförallt finner i kött och ägg. Det kan kännas motsägelsefullt att inta bacon till frukost när man vill gå ner i vikt, men följer man LCHF så är det fritt fram för det.