Vill du baka sött utan vanligt socker så är Sukralos ett prima sötningsmedel

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte hela tiden så lätt att hitta korrekt medel eftersom de skilda varianterna har en aning annorlunda egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är totalt utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är angeläget att begripa hur man ska nyttja det på korrekt sätt.

sukralose

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att nyttja?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta skilda bakverk och livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som också används för att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från helt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med många fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning eftersom det går att hetta upp. Det är likaså för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill förtära bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man icke uppförstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att frukta sukralosen. Den är säker att använda och det I synnerhet i bakverk och godis som man gör hemma.

Sukralos kan å andra sidan vara besvärlig att finna i butiker men finns på internet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som även kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som exempelvis erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i flertal kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Ifall du testat sukrin i kaffet så kanske du rynkar på näsan och det är ej så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen icke lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis och tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av flera tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är gripande med xylitolen är att den ej bara ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan också begränsa tillväxten av en del bakterier och det här kan medföra att ett barn ej får öroninflammation!
Det här kan vara bra att känna till om man är förälder till att barn som ofta har besvär med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att förebygga detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har kass smak. Stevia har en egendomlig lakritsliknande bismak som massor tillverkare försöker maskera med att tillsätta smakämnen. Åtskilliga sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så dåligt att man brukar blanda flera annorlunda i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål ej värme alternativt minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostnadskrävande) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att byta ut sockret?

Det är icke längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska tänka på att det icke varje gång är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och det här kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.