Vilken metod är bäst för att bli kvitt mossan?

Vilken metod som helst kan man ibland känna att man vill applicera för att bli av med mossa. Men ska man spendera för en mossrivare och lunka omkring på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att detta blir den ultimata metoden och I synnerhet inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

dunkspridare

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får många att kora bort rivaren är att den minsann kan medföra mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som fullständigt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt jobb.

När man river upp mossan så kommer man utbreda ut sticklingar av mossa som kan medföra mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt fäste och sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att riva upp mossan skall man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser inte bra ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man ska tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs samt områden som man måste sköta samt laga för att det ej ska uppstå fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det dåligt ut och ifall man inte jobbar på rätt sätt med gödsel samt nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt anskrämlig ut under flera säsongen framöver. Länk till mer detaljer

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du tycker att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI eller själv sammansätta järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat samt vatten som kommer att tillintetgöra mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset. Därefter så kan du gödsla och placera fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är detsamma, är att man dödar mossan och att man sedan skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring samt mer gräs är ett effektivt sätt att mota bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du säker på att ha rätt pH för en superb gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är likaså gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår fint av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du alltså vattna med järnsulfat två gånger per år för att till fullo av med mossan.

Förena mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte förena rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är ifall det kommer att göra så högrest skiljaktighet då det viktigaste är att få död på mossan och att därefter se till att skapa en omgivning som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns självklart de som tycker att det är kul att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man självklart fortskrida med detta. Men sanningen är nog ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, korrekt skötsel, och lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

Järnsulfat till fint pris, spridarramp, ejektordunk och tillbehör finns i stort utbud på allt-fraktfritt.se