Soda Stream Refill – ett ekonomiskt alternativ

Soda Stream Refill är en idé som går ut på att man lämnar in sin tomma gaspatron till sin återförsäljare när den är förbrukad. För 89 kronor får man tillbaka en påfylld. Detta är en metod som både Soda Stream och Aga tillämpar, och som både konsumenten och distributören tjänar på. En ny kolsyreflaska kostar över 200 kronor ute i handeln och det finns sannerligen ingen anledning till varför man skulle samla på sig en mängd tomma co2 cylinders.

Soda Streams gaspatroner går under namnen Alcojet eller Alco2jet och består av 425 gram kolsyra, vilket räcker till ungefär 50 liter kolsyrat vatten. Agas kolsyrepatron består av exakt lika mycket, därutöver ser båda märkenas ventiler identiska ut. Enligt fast europeisk standard måste gasflaskor med likadant innehåll ha samma utformning så att inte explosioner alternativt andra problem ska uppstå.

smaksatt kolsyrat vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Vilken sort som är bäst är individuellt och omöjligt att svara på. Båda märkena är proffs på vad de gör, så någon större skillnad finns inte. Aga har dock utvecklats och kallas specialister på just kolsyra, medan Soda Stream tillsammans med sin hundraåriga erfarenhet bär fanan för de bästa kolsyremaskinerna.

Den första maskinen för att producera kolsyrat vatten hemma skapades av en man vid namn Guy Gilbey, det var hans företag som senare skulle utveckla en gren för Soda Stream. Trots att patenten funnits så länge så dröjde det ända till 70-talet innan allmänheten fick upp ögonen för kolsyremaskinen på riktigt. Då blev det å andra sidan galen efterfrågan och samtliga som «hängde med» skaffade sig en sodastreamer.

Intresset svalnade efter ett tag och under 90-talet såldes knappt några maskiner alls. Nu under 2000-talet återuppväcktes kolsyremaskinen och idag säljs de som aldrig förr.

Vi dricker även mer kolsyrade drycker än någonsin vilket tär på miljön som utsätts för påfrestning genom transportutsläpp. Våra ryggar frestas det också på, och vårt tålamod. Med allt släpande av tunga flaskor samt backar hem från affären, bara för att kånka tillbaka dem för återvinning en vecka senare, skulle få vem som helt irriterad i längden.

Skaffar man sig en sodastreamer så slipper man både miljöproblemen och släpandet. Man har även ständigt tillgång till sina bubblor, oavsett veckodag alternativt tid på dygnet. Det kan vara en bra idé att ha två kolsyrepatroner så att man har en i lager då man lämnar in den andra för Soda Stream refill. På så vis står man aldrig utan kolsyra, då vattnet finns tillgängligt genast i kranen.

På tal om kranvatten så är det ännu en påminnelse om varför det är dumt att lägga pengar på buteljerat vatten. Svenskt kranvatten är oerhört rent samt befriat från slaggämnen, ibland slår det till och med flaskvatten i renhet. Vill man ha sitt kolsyrade vatten smaksatt, såsom Loka eller Ramlösa som man hittar i affärerna, så kan man bara addera aromer efter smak. Aga gör goda aromer och likaså Aromhuset som har 35-årig erfarenhet. Fördelen med att personligen smaksätta är att man själv får välja hur mycket smak man vill ha i sitt vatten.

Att handla en kolsyremaskin för att i längden spara in några slantar är likaså förståndigt, i synnerhet om det är just mineralvatten man är förtjust i, för då tillkommer ingen extra kostnad för läskkoncentrat samt vattenaromer, som kan vara ganska dyra. Soda Stream refill är också ett smart system för den som vill hålla i slantarna och tänka miljömedvetet.