Soda Stream Jet är en klassiker bland kolsyremaskinerna

Soda Streams mest klassiska modell heter Soda Stream Jet. Den kolsyrar ens vatten effektivt och tar upp lite plats i köket, därutöver är den otroligt användarvänlig. Soda Stream Jet har getts ut i en specialutgåva som kallas Soda Stream Jet Cola, där uttrycket «My favourite Cola» finns skrivet på PET-flaskan – perfekt för den som gillar hemmagjord cola.

Det finns i Soda Streams sortiment av kolsyremaskiner idag sex skilda modeller. Soda Stream Jet är den billigaste och möjligen mest prisvärda då den gör jobbet att kolsyra vatten lika fint som de andra modellerna. Vad som skiljer de olika kolsyremaskinerna åt är framför allt deras utformning och specialattribut. Utöver Soda Stream Jet finns även modellerna: Stream – som kommer i skilda färger; Genesis – med modern, slimmad design; Dynamo – Soda Streams nytillskott; Pure – som står för elegans; samt Penguin – enda kolsyremaskinen med glasflaskor, därtill med läcker pingvindesign.

kolsyrat vatten smakersodastreamsodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

En Soda Stream Jet kostar mellan 5-600 kronor i de billigaste affärerna, och den dyraste i Soda Stream familjen är Penguin som går loss på omkring 1800 kronor. Det ligger visserligen mycket i känslan att få sitt mineralvatten eller sin läsk i en snygg glasflaska istället för en i plast. Alla de andra Soda Stream modellerna ligger prismässigt mellan dessa två.

När man köper en ny sodastreamer följer både PET-flaska samt kolsyrepatron med, så man har allting man behöver för att komma igång att kolsyra sitt vatten. Vill man framställa läsk så kan man köpa läskkoncentrat, eller helt enkelt köpa ett introduktionspaket som inkluderar annorlunda smaker.

Allt fler investerar i en egen kolsyremaskin. Vi människor är beroende av vatten för att överleva, det är viktigt att vi får i oss mellan 1-2 liter vätska varje dag. Genom att lägga till kolsyra i sitt vatten, och antagligen en god smak, blir drickandet plötsligt mycket trevligare. Att kånka drycker från affären, som innehåller minst 90 % rent vatten är krångligt och samlandet av tomma pantflaskor som man efteråt ska släpa åter till affären i tid och otid är både irriterande och tidsödande.

Ifall man kolsyrar sitt eget vatten slipper man allt problem med tunga flaskor samt tomburkar. Man har ett par återanvändbara PET-flaskor till sin kolsyremaskin som man på ett par sekunder fyller med bubbelvatten alternativt läsk efter stundens tycke och smak. Smidigare blir det inte.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och framställa sin egen läsk bidrar man dessutom till en bättre miljö. Transporterna av alla läsk samt mineralvatten släpper ut mängder av äckliga avgaser och samtliga burkar och flaskor som inte går att panta blir till onödigt avfall.

Om man dricker mycket mineralvatten så sparar man också in pengar på sin kolsyremaskin, kranvatten är betydligt billigare än buteljerat vatten och den lilla extrakostnaden för inbyte av en tom kolsyrepatron mot en full ligger på ungefär 89 kronor.

En kolsyrepatron räcker till upp åt 60 liter vatten, så kolsyreutgiften för en liter hamnar på ca 1,50 krona. Vill man ha smaksatt vatten så tillkommer visserligen utgifter för läskkoncentrat eller bordsvattenaromer, literpriset blir högre, men fortfarande lägre än buteljerad läsk. En Soda Stream Jet är med andra ord en bra investering, inte bara för miljön, utan också för plånboken.