Soda Stream Design – den stilrena designen

Ett av namnen på alla Sodastreams kolsyremaskiner är Sodastream Design. Sodastream Design är stilrent designad i silver och svart och kommer normalt med ett par PET-flaskor i plast och en Alco2jet kolsyreflaska. Exakt denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur flera butikers sortiment, eventuellt är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte förekommer i sortimentet på Sodastreams egen hemsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern och slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, och slutligen Sodastream Pure – Stil samt komfort.

sodavatten

En Sodastream Jet kan man idag enkelt finna för omkring 600 kronor, inklusive PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ungefär 1800 kronor, medräknat ett par glaskaraffer samt en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men gillar man design samt fräcka detaljer kan man lägga en extra slant för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del andra bolag när det innefattar försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den största konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder liknande kolsyremaskiner som Sodastream i drygt samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med personlig smak.

Wassermaxx säljer även sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister på kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Också ventilen är lika – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så fungerar bägge kolsyrepatronerna lika fint.

Det är rätt så enkelt att finna kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan finna sodastreamers i alla elektronikaffärer samt större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer vanligen också kolsyrepatroner, men kolla upp så att de även byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare samt vettigare än att införskaffa nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till drygt 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt och hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en god investering om man uppskattar kolsyra.

Det är inte enbart för privatekonomin som en kolsyremaskin är en god investering, utan dessutom för miljön. Tunga transporter kör varje dag runt på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därutöver slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det också andra fördelar. Med tanke på hur många annorlunda företag som var och en producerar olika smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan experimentera fram egna favoritsmaker, eller enbart nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob och Sonjo är namn på några företag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat alltid färskt samt nära till hands, och man slipper släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet samt design – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.