Sockerfritt och fräscht vatten livar upp på arbetsplatsen

På arbetsplatserna i Sverige installeras allt fler vattenautomater där de anställda kan få tillgång till rent, friskt och svalt vatten exakt när de vill. Det är en minimal investering som ger friskare och alertare medarbetare som dessutom orkar prestera mera.

Vi består till mellan 60-70 % av vatten, det är en enormt generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp samt ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet ständig påfyllning. Vi bör inta åtminstone 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer om vi tränar eller på övrigt sätt aktiverar våra kroppar. Värme och stress medför även att vi behöver inta mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker som te och kaffe är vätskedrivande vilket också medför att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten endast därför att de måste ha sitt uppiggande kaffe var dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en seg och sömnig och försämrar ens kapacitet att fokusera och prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det leda till huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter endast några dagar utan vatten blir hälsotillståndet otroligt allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock enkelt att bota vätskebrist genom att helt enkelt dricka mer vatten.

kolsyremaskin

Vattnet i kroppen fyller flera funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare och smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster om vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar hela tiden via svettkörtlar, andningsånga samt urin.

Cheferna i Sverige har förstått värdet av att skänka sina anställda tillgång till friskt, gott och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och vanligtvis även en kolsyrekran för alla de som gillar bubblor i sitt vatten. Det blir en nyttig samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor samtidigt som man friskar upp sig med lite vatten.

Som privatpersoner köper vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har verkligen blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken består av socker eller sötningsmedel och nu har man även anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i utbudet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple och granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna speciellt därför att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom åt en liten plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker till en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ungefär 58 liter vatten om den doseras i enlighet med anvisningarna.