Sockerfri liköressens med smak av Cocorum

Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av många smaker som ingår i sortimentet

Det är en essens som innehåller smak av både kokos samt rom. Kokos är en smak som ger en exotisk smakupplevelse enligt många, och en klassisk likör med smak från kokos samt rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare alternativ för bartendrar som önskade servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev omgående en omtyckt likör och blev en given komponent i ett enormt antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från traditionell Malibu? Istället för att bruka riktigt socker i essensen så är den framställd av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men ändå 600 ggr sötare. Det är ett syntetiskt sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit gradvis godkänt för användning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för användning inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett betydligt bättre alternativ åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras snabbt i kroppen utan att brytas ned. Det medför att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå med tanke på att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket medför att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligen essensen med? Det rekommenderas att blanda den ihop med brännvin som har brist på kryddning och som äger en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Likör brukar dock ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går utmärkt att mixa essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar med alkohol och skakar om välgenomfört. När flaskan skakats häller man i den resterande mängden sprit och skakar om till dess alltsammans har blandats redigt. När man har blandat klart en flaska är det betydelsefullt att smaken av brännvinet och essensen förenas på bästa sätt. Således bör blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer absolut resultera i en oerhört smakrik och härlig likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, eller så använder man den till att mixa drinkar. Vill man först testa smaken av CocoRum och inte mixa en hel flaska så är det passande att mixa 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som genererar 75 ml likör.

Den som ännu inte upptäckt hur smidigt och lätt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Flera fascineras över hur kvick processen är. Därutöver skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den gör ingen skillnad alls i sötma.