Så kommer du igång med 5:2-metoden

Det är inte särskilt svårt att påbörja 5:2-dieten. Du måste inte tömma kylskåpet på frestelser – du får ju äta dem! Du måste inte heller investera i några nya produkter eller lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Enbart två dagar i veckan behöver du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du omedelbart verksam med din diet.

Starta med att välja ut en vecka som lämpar sig bra för att påbörja en ny vana. Eftersom fasta, även om den endast pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har ett par lugnare dagar att välja som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per person och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan låg den siffran på enbart 50 kg per person samt år. Att dra ner aningen på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. Gå till. Tänk på att dina fastedagar kommer att kännas tunga i början, men glöm inte bort att din kropp snart kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Utför din hemläxa innan du startar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska hantera fastedagarna om de visar sig vara jobbigare än du trodde. Tala om för din omgivning att du fastar, du kommer att få både sympati och goda tips av dem.

5:2-dieten har blivit så aktuell att du säkert har arbetskamrater som redan har provat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel åt dina fastedagar. Läs otaliga recept och ta ut de som inspirerar dig mest. Möjligen är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, möjligtvis känns det mest spännande att prova på nya råvaror som du inte brukar använda. Med ett färdigt upplägg för fastedagarna är du förberedd att låta 5:2-dieten äntra i ditt liv.

Handla smart. Nya råvaror som du inte vet hur du ska nyttja ligger gärna och blir dåliga i kylskåpet. Handla inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader och matspill på en miniminivå. Du kommer att notera att dina vanor också på de “vanliga” dagarna ändras efter ett tag och då kan du dessutom börja handla på annat sätt i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att krångla till det. Låt familjen hänga på dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Tillaga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem inta hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet medan du känner dig oinspirerad att äta din sallad. En god sallad är en fantastisk middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en anpasslig diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat då! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en glömd fastedag kommer inte att krossa din diet. Kommande vecka går det bättre och så småningom kommer denna nya vana kännas som den naturligaste sak i världen.

Förmodligen får du också en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de oftast ganska fort.

Det finns en mycket intressant pocketbok skriven av Ola Norrman (författaren som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Vad som är ännu bättre är att man kan låna denna kostnadsfritt på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens gå till biblan – man lånar eBoken via datorn. Alla svindyra sorters böcker kan lånas – gratis. Läses bäst på en Läsplatta, typ iRiver. Önskar man köpa hem så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.