Lär dig att enkelt brygga vin hemma

Att allt fler folk brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en rafflande bearbetning som ger möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att planera processen, och att skaffa ett lämpligt kärl. Tänk också över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara grundlig med tanke på att det ökar chansen till att få ett gott resultat. Fundera över vilka bär, frukter eller juice du vill begagna dig av. Det är givetvis något som hör ihop med vilken sort av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att göra vin på massor olika bär och frukter.

Ifall man plockar bär för att nyttja till vinbryggningen så är det centralt att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär ska inte användas åt bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att bibehålla kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en utökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används åt framställningen. Oftast brukar det stå på jästpaketen ett korresponderande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Normalt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var ordentlig med att blanda.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Annorlunda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges vanligtvis hur man ska göra. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är därför att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ännu ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man tvinga ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren igen för att granska sockerhalten och ifall mer socker måste tillsättas. Sedan får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Läs mer här Etikettpapper gummerat
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.