Kom billigare undan med Sodamaker istället för Soda Stream

Som ett budgetalternativ till de ledande kolsyremaskinerna på marknaden finns Sodamaker. Sodastream och Wassermaxx är kända märken som står för igenkännande, kvalitet och nostalgi, men deras billigaste modeller finns att köpa för från 500 kronor. Då ingår visserligen både kolsyrepatron och vanligtvis också en extra PET-flaska.

Sodamaker säljs på lågprisföretaget Rusta för så lite som från 149 kronor, därpå tillkommer kostnad för en kolsyrepatron på 198 kronor, samt ytterligare 49 kronor om man vill ha en PET-flaska i reserv.

När det handlar om huruvida Sodamaker är prisvärd så brukar kommentarer från användare lyda att inte är lika attraherande som en dyrare modell, men att den gör jobbet och kolsyrar vatten helt godtagbart. Hur pass solid den är, är svårt att säga.

Vi är många idag som älskar kolsyrat vatten, och släpandet av tunga backar, flaskor och burkar från affären är tröttsamt. Men en egen kolsyremaskin slipper man detta jobbiga släpande och har alltid tillgång till kolsyrat vatten hemma i köket.

Dagens kolsyremaskiner har en gaspatron som rymmer 425 gram kolsyra och kan ge bubblor åt upp till 60 liter vatten. När gaspatronen är slut så byter man ut den mot en ny hos sin återförsäljare, vilket kostar runt 89 kronor. Gaspatroner från Aga samt Sodastream är både tillförlitliga och lätta att få tag på, därutöver håller de nere priserna pga konkurrensen. Det finns dessutom andra kolsyrepatroner, men de är i regel svårare att få tag på.

sodavatten smakersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Kolsyra är en gas som har den kemiska formeln co2, så en kolsyrepatron kan likaså gå under namnen co2 cylinder alternativt gaspatron. När kolsyran kommer i kontakt med vatten så formar den mindre bubblor där koldioxiden stängs inne. Det är just dessa små bubblor som kittlar så härligt på tungan när vi dricker läsk alternativt mineralvatten. Med en kolsyremaskin kan man personligen bestämma vilken mängd bubblor man vill ha i sitt vatten.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och framställa sin egen läsk istället för att lägga pengar på färdiga produkter bidrar man också till en bättre miljö. Transporterna av kolsyrade drycker släpper ut mängder av miljöskadliga ämnen i vår atmosfär, och förpestar luften och vattnet som är så relevant för allting levande. Därutöver blir alla tomma burkar och flaskor till onödiga berg av avfall.

I Sverige har vi oerhört rent vatten. Det är vårt mest kontrollerade livsmedel och står sig väl i jämförelser med de bästa flaskvattensorterna på marknaden. Vi har också, till skillnad från de flesta andra länder på jorden, ett överskott av vatten, så detta är sannerligen något att ta vara på.

Bäst av allting är att detta kranvatten är ungefär 1000 gånger billagare än det flaskvatten vi handlar i affärerna. En liter kranvatten kostar mellan 1-1,5 öre, så även om det innebär en utgift att införskaffa en kolsyremaskin och emellanåt fylla på gaspatronen så tjänar man in pengarna efter ett tag, ifall man dricker mycket kolsyrat vatten.

Är man mer inne på läsk så blir det på en gång dyrare då läskkoncentraten kostar en del. Fördelen med att åstadkomma sin egen läsk med en Sodamaker eller annan kolsyremaskin är, utöver bekvämligheten, att man kan variera sig i näst intill det oändliga.