1998 gick Soda Club och Soda Stream ihop

Soda Club är egentligen samma sak som Soda Stream och tillverkar kolsyremaskiner. Soda Club och Soda Stream var från början två annorlunda, konkurrerande producenter av kolsyremaskiner, men som slog sig samman till en ledande framställare år 1998. I vissa länder går företaget under Soda Club, som är den egentliga ägaren, och i andra, som Sverige, under det gamla namnet Soda Stream.

Soda Club bildades i Israel så sent som 1991 och köpte upp gamla, framgångsrika Soda Stream år 1998. Med hjälp av Soda Streams paradnamn och gamla anor i kombination med Soda Clubs nytänk blev intresset för kolsyremaskiner sakta men säkert återupplivat.

kolsyremaskin

Det finns idag två ledande företag som tillverkar kolsyremaskiner, det är Soda Club / Soda Stream och Wassermaxx från AGA. Båda företagen gör förhållandevis likvärdiga produkter, men Soda Stream stå kvar i täten, möjligen p g a att det är både välkänt och bär på skön nostalgi.

Soda Stream var det första företaget som producerade kolsyremaskiner för hemmabruk och har existerat i över hundra år. Den allra första kolsyremaskinen för hemmabruk gick under namnet «Apparatus for aerating liquids» och tillverkades av engelsmannen Guy Gilbey år 1903. Dessa maskiner producerades åt hushåll i överklassen samt bl a kungahuset.

Kommersiellt intresse för sodastreamers (som har blivit ett vanligt samlingsnamn för kolsyremaskiner av annorlunda märken) började under 50-talet, men det dröjde till 70-talet innan allmänheten fick ett upp ett ordentligt intresse. På 80-talet hade alla hippa hem en egen kolsyremaskin, men efter den största hajpen svalnade intresset sedan under 90-talet. Det var under just 90-talet som stora genombrott gjordes, Soda Stream handlades upp av israeliska Soda Club och många nya maskiner och smaker gjorde sitt intåg under början av 2000-talet.

Intresset för att kolsyra sina egna drycker samt göra sin egen Club Soda är åter stort och idag säljs sodastreamers som aldrig tidigare. Det är härligt att slippa kånka med sig litervis med mineralvatten från affären och det är trevligt att själv experimentera fram nya läsksmaker samt bestämma kolsyremängd.

En maskin från Soda Club / Soda Stream kostar idag mellan 600-2000 kronor. Priset beror vanligtvis på hur mycket design man vill ha på sin maskin. En Soda Stream Penguin kostar ungefär 1800 kronor och har stilren design som för tankarna åt en pingvin när den är sluten. Det är även den enda sodastreamern som har glasflaskor till den färdiga drycken (andra har plast alternativt metall). På andra sidan skalan hittar man Soda Stream Jet för runt 600 kronor. Den har enklare design och PET-flaskorna är gjorda i plast.

Oavsett vilken sodastreamer man handlar idag så är allihopa nätta och tar liten plats på diskbänken. De drivs av samma kolsyrepatroner som ger kolsyra åt upp till 60 liter vatten och har allihopa möjlighet att kolsyra olika mycket efter användarens sinnesstämning.

När det kommer till kolsyrepatroner så är det samma företag som leder den marknaden som för själva kolsyremaskinerna – Soda Club / Soda Stream, samt Wassermaxx från AGA. Medan Soda Club / Soda Stream är kända för att framställa riktigt bra sodastreamers så har AGA blivit specialister på just kolsyra.