Inomhus med järnvitriol? – Vad borde man tänka på?

En del blir förvånade då de hör om människor som vill processa golv med järnvitriol inomhus. Det kanske låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att processa gräsmattan mot mossa eller en blandning som är till därför att vårda och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.

järnsulfat mot mossa

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det minsann inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska överlägga är hur man ska verkställa jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte allihopa som gillar den färg som uppstår då man behandlar en fasad med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man tvingas mixa till den färdiga färgen. Man möjligen får tillägga såpa och vatten för att få rätt konsistens. Därefter så kan man behandla golv, vägg alternativt möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska fundera på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som störande ifall man andas in det i alltför kraftig mängd. Det är angeläget att man har bra lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det förstås också viktigt att bana väg för arbetet på rätt sätt. Täcka golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder samt handskar är också att tillråda.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en färdig produkt så kan den ha en lätt frän lukt men den ska inte vara riskabel.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till många olika saker såsom kur av mossa i gräsmatta och på tak och även inom läkemedel. När du behandlar trämöbler alternativt trägolv med järnsulfatet så kommer det att förekomma en reaktion som gör att järnsulfatet sedan sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det sannerligen inget att oroa sig för. Med ett skikt av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Klicka Nu för mer detaljer mossa i gräsmatta.

Behandling av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju också behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det minsann flertal som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att handla billigt i skilda storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns också smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att det här är hur fint som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte tycker om färgnyansen. Ett förslag kan vara att börja med att prova på en träbit för att vara helt införstådd med den färg som man kommer att få innan man ger sig på en hel möbel eller ett golv.