Håll dig frisk genom att hålla en jämn vätskenivå

Det finns vatten i det mesta, jordens yta täcks till största del av vatten och människokroppens i särklass största beståndsdel är vatten. Faktum är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är beroende av vatten för att överleva. En människa t. ex. dör på endast några dagar ifall hon inte får i sig denna livets förfriskning.

sodavatten

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka mellan 1-2 liter vatten – utöver den vätska vi får i oss via maten. Om man svettas mycket, är aktiv, jäktad, är i varma klimat el. dyl. så ska man inta ytterligare mer än så. Få förstår vikten av det och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig tillräckligt med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk samt lätt irritation.

När man arbetar är det inte alltid så lätt att minnas vattnet, möjligtvis känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga och viktiga vätskebalansen är det en sann bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt än tröttare samt mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre motståndskraftig mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas också av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man möjligtvis ser sig själv som en individ med låg energi och dålig kompetens att få saker uträttade. Man vill helst ta det lugnt och slippa anstränga sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, i synnerhet när man tänker på att lösningen är så banal. Det är ju enbart till att inta mer vatten.

Vätskeintaget ska vara utspritt i flera mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att minnas att inta vatten regelbundet. Den gör det också en aning roligare och godare att dricka – speciellt ifall den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt samt kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet alltid ska kännas friskt och svalt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av massor, bubblorna ger en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag massor av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är lite smaksatt. Man har länge kunnat hitta bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med massor av annorlunda smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det företag som bland annat säljer varumärket Aromhusetaromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad sort – samtliga fria från både socker och kemiska sötningsämnen, och de har nått rejäla framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika och melon – i ny, större flaska, med en noga framtagen pump för lätt dosering.

Man avgör personligen hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet så kommer varenda personal ha lättare för att komma ihåg att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och medarbetare vinner på.