Få den kryddiga smaken av eldig Absint, fullkomligt utan alkohol

Kolsyrat vatten kan nu samt ha smak av absint som ju är en smak som förknippas med en del klassiska konstnärer. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är enkel att dosera med kapsyl alternativt doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

smaksatt vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Både Van Gogh och Hemingway var kända för att värdesätta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck innehållande nervgift som sades framställa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Vissa menar att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till dårskap.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligen ligger mellan 60-70 % så behöver man inte mycket för att känna sig snurrig i skallen. Smaken är väldigt säregen med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis och malört.

Normalt blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir otydlig. Att inta Absint rent bränner ordentligt i halsen, även om smaken fortfarande är oerhört god.

Nu kan man få smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens gjord på örtextrakt samt oljor som smakar precis som den Absint man finner på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller frambringa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket personer som har utvecklade smaklökar kommer att gilla.

Vill man så kan man experimentera att blanda lite av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte bara till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till annorlunda saker. Just Absint känns som en given arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar enastående som smakförstärkare i allt från te till grädde och bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 olika smaker i sitt utbud, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska samt klassiska smaker som man kan blanda efter eget sug. Doseringen är busenkel med smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man personligen bestämma om man vill ha mer alternativt mindre i fortsättningen, eller vid annorlunda tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man handlar i affär idag är väldigt populärt, men Strand anser att valmöjligheten ännu är enormt begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är oerhört svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt beprövad och skiljer sig ganska radikalt från de andra, mer rena smakerna. Men Strand antar att ifall man gillar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.