En kolsyrepatron räcker till 50 liter vatten

En kolsyrepatron är nödvändig för att ha möjlighet att kolsyra sitt eget vatten med hjälp av en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer generellt 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ungefär 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar omkring 250 kronor, men det är onödigt att lägga pengar på en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man ersätta sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.

sodavatten smakersmaker för kolsyrat vattensmakessenser kolsyrat vatten

Idag finns det mängder av annorlunda kolsyremaskiner i handeln och med dem följer alltid en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream eller en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de ledande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris samt kvalitet. Generellt sett säger man att Sodastream gör snäppet bättre maskiner medan Aga gör bäst kolsyra, men skillnaderna är små.

Sodastream var först ut med att framställa kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en skräll. Tvärt ville alla ha en egen kolsyremaskin för att göra sitt eget mineralvatten och sin egen läsk. På 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.

Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är enorm. Sodastream, som slog sig samman med Sodaclub på slutet av 90-talet, är ännu marknadens flaggskepp och åstadkommer bra produkter.

Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att införskaffa en sodastreamer, men det är framför allt en roande grej att pyssla med. Man kan smaksätta sitt vatten med allting från svagare bordsvattenaromer eller regelrätta läskessenser och det finns idag några företag som har specialiserat sig på just vattenaromer.

Aga samt Sodastream har självklart egna utbud av smaker, de innehåller vanligtvis både sötningsmedel samt socker, men finns i relativt många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och åstadkommer goda aromer helt utan vare sig konserveringsmedel, socker eller sötningsmedel och lämpar sig för de som vill undvika ohälsosamma tillsatser, men samtidigt vill att vattnet ska äga smak.

En kolsyremaskin är okomplicerad att både använda samt hålla efter och de moderna varianterna tar enormt lite utrymme.

Även i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en typ av kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Sedan har man kolsyrat vatten med detsamma ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.

En kolsyrepatron för en carbonator består av lika mycket kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men med tanke på att en carbonator inte skänker lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron vanligtvis till mer vatten från en carbonator. Man säger att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.

Aga har idag ett fint sortiment av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma sorts kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx samt Sodastream.