Absinthe Alkohol, Bara en drink eller en legend?

Flera människor antar att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som sprit eller alkohol framförallt alldenstund det inte är buteljerat med tillsats utav socker.

En numera nära nog utsuddad barriär säger att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – samt då börjar antagligen nära nog all sprit som saluförs nu kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en bärkraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört och anis, men är också känd för att inneha övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne källa, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens namn Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i många annorlunda typer.

Dess utveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man antagligen förstår, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, typ vin är idag, samt de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt samt brukade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en utav dessa billigare sorter som innehöll en del alternativt noll anis, fänkål eller någon utav de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt öka poopulariteten för absint samt bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

När alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en absint i sverige.

Det är också några betraktas som “special absint” som är totalt unik och annorlunda.

Det finns många legender och myter kring absint alkohol, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Början såldes det som ett universellt medicin, kanske därför fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld och missmod.

Kanske det är därför det fick så mycket beröm av bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt ena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författare och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och ganska inom kort sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna folk förstörde för alla andra.

Det fanns flertal planerat dråp som var kopplade till konsumtion av absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden vari en man dödade främst sin egen familj och därefter sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därnäst.

Även om det ännu minsann inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den kända gröna drycken växer idag i folkgunst igen.

Nu när man har lärt dig några intressanta information om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det blott är en annan dryck, eller kanske mer av en legend.

Med det kumulativ folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta samt se om historien upprepar sig.