Absinthe Alkohol, Bara en drink alternativt en legend?

Title=Absinthe – den världskända spritsorten
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Flera människor tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit eller alkohol framförallt med tanke på att det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden närapå utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – och då bör antagligen närapå all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en mäktig växtbaserade sprit som destilleras tillsammans med malört samt anis, men är också beryktad för att äga andra aromatiska örter såsom fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens benämning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i massor annorlunda versioner.

Dess utveckling påbörjades i slutet av 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till andra länder som satte sin egen karaktär på originalet.

Som du kanske begriper, var kvaliteten på de olika märkena väldigt varierade, ungefär som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde inte allt för sällan ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dem billigare sorter som bestod av aningen eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den klassiska absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt förhöja poopuläriteten för absint och ansågs vanligen utgöra de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”.

Det finns dessutom några betraktas som “special absint” som är fullkomligt exklusiv och annorlunda.

Det finns massor legender och myter om absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) eftersom att det (oftast) har en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, kanske på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Drycken rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt betydligt mer.

Så småningom såldes det både såsom en huskur samt en aperitif.

Den hade en speciell verkan på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många människor trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.
Kanske det är därför det fick så mycket lovord av bohemiska typer och konstnärer såsom Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden säger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så folklig i Frankrike, särskilt med bohemiska författare och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och ganska snart sjönk priset så att de flesta drack den.

Detta varade tills några galna människor förstörde för alla andra.

Det fanns många mord som var kopplade till konsumtion av absint precis kring 1900, det allra kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flertal andra länder följde kort därefter.

Trots att det ännu faktiskt ej är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet igen.

Nu när du har lärt dig en del intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv fastställa om det bara är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det tilltagande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och observera ifall historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30