Så får du mossan att hålla sig undan

Även ifall mossa I vissa avseenden kan vara vacker så får den gärna inte finnas I våra trädgårdar.

Nu är det dock rätt vanligt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det angeläget att fundera på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

järnsulfat utvattnare för vattenkanna

Ska man röja mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För många så är det helt självklart att man ska ta bort mossor som får fäste i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha vackert gräs så måste man eliminera mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att förorda eftersom det här är ett naturligt medel, skänker gräsmattan näring och påverkar gräset på ett gott sätt.

Man kan självklart även arbeta med moss-riv men om man inte börjar med att först döda mossan med järnsulfat, eller järnvitriol som det även kallas för, så kan det vara besvärligt att segra mot mossväxten. Man måste döda mossan först innan mossrivning, annars sprider man blott den.

Vill du ha ett vackert gräs så ska du ta bort mossorna, men ifall du föredrar en naturtomt så är det ju endast att låta mossa och lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en bit av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten samt tak

Mossan sätter sig inte endast i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar och andra platser där stenarna långsamt men säkert täcks av ett grönt alternativt brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan färga vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp eller Bensaltensid istället. Länk till mer data

Då man ska vårda andra delar av trädgården och utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger eller Fulstopp är kanske det ultimata. Järnsulfat tak mår förträffligt av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av behandling.

Även om de annorlunda mossmedlena består av samma sak, alltså järnvitriol och vatten, så kan de ha en aning annorlunda utformning. Med tanke på detta så är det intelligent att välja en produkt som är tänkt för den yta som skall behandlas och att man använder sig av rätt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, därför att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska bort så kan man få en massa jobb beroende på den metod som man väljer. Det kan bli tungt att riva mossa och har man en ohanterlig vattenkanna så är det heller inte så bekvämt att sprida järnsulfat samt vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att inhandla billigt och 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat raskt.

Och en ännu smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen och sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet samt vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att processa på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk också på att planera arbetet på rätt sätt. Ha skyddsglasögon om du ska spraya bort död mossa på stenplattor med högtryckstvätt, och processa under rätt årstid så att du slipper göra om allt många gånger per år.