Med hjälp av en carbonator kommer kolsyrat vatten direkt ur kranen

En carbonator är vad man ska äga ifall man önskar kolsyrat vatten direkt ur kranen. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat samt en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en enskild kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag transporteras mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas sedan ut till annorlunda destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från alla dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och samtliga tomma flaskor och burkar ger onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man således till en bättre miljö och kan hälla i sig sin älskade Club Soda med rent samvete.

sodavatten

Det kranvatten vi har i Sverige håller fenomenal kvalitet och slår flera gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller av vårt kranvatten därför att garantera dess renhet, faktum är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av samtliga.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar slantar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att hitta för 3-5000 kronor, men även betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma betydligt billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är än i dag överlägsen på marknaden. Dock har Sodastream fått rivalitet från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de någorlunda likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar vanligtvis ha en aning bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och ger en lite fler valmöjligheter. Man kan handla koncentrat åt läsk för att smaksätta sitt kolsyrade vatten ifall man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream och AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker eller som enda sötma. Gillar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat bolag som har jobbat länge på att generera smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att ta fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet god smak.

Med en carbonator kan man naturligtvis addera smaker i efterhand om man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då funkar processen i princip som när man gör saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med en carbonator utan endast smaksatt bordsvatten.

En carbonator är enkel att hålla efter men ska användas kontinuerligt så att inga dåliga smaker bildas i maskinen. Kolsyra är en otrolig smakbärare så minsta lilla smuts eller olja som kommer i bekantskap med carbonatorn kan fördärva hela smakupplevelsen. Att få kolsyrat vatten direkt ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.