Dextros brukar tjäna som en betydande ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det bästa är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks pågå en ständig debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.
Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noga med renligheten, att hålla stabil temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.
Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.
Vad säger experterna om sockret samt smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite annorlunda synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.
En del menar att det bara är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det minsann inte spelar någon roll. bryggsocker pris.
Något man måste komma ihåg är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man faktiskt har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.
Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och ersätta med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som icke gör det.
Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod även kommer att manipulera resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl igen. Du bör helst undfly att mixa på känsla.