Kan man nyttja mossa GTI och tak GTI på samma sätt?

Järnvitriol alternativt järnsulfat som är en synonym beteckning används förhållandevis flitigt. Detta är ett medel som tar död på mossan och som kan användas på husets träpartier såväl som på gräsmattan. Men kan man nyttja mossa GTI och tak GTI på samma sätt? Svaret på frågan är både ja och nej, det hela beror lite på vilken sort av järnsulfatprodukt som man väljer.

mossbekämpning utvvatnare bred för vattenkanna

Järnvitriol till trä och mossa GTI till gräsmattan

Till att börja med så kan det vara bra att känna till att produkter som är till för att processa trä vanligtvis kallas för järnvitriol och stundtals med ytterligare en benämning. Detta är medel som kan göra mer än att få bukt med mossväxt då de också kan ge träpartiet en finare färg. Med mossa GTI och tak GTI så är huvudsyftet att få bort mossa.

De här produkterna används icke på samma sätt vilket I själva verket är ganska logiskt. Man kan ju inte ta sig fram över ett tak som man gör på gräsmattan och därjämte så krävs det lite andra egenskaper då man även behöver betänka gräsets hälsa.

Se till att du handlar korrekt produkt

Även ifall det rent praktiskt kan vara så att man använder sig av järnsulfat och vatten och ingenting mer både för tak och gräs så finns det annat som kan påverka användarvänligheten. Betänk att en järnvitriol som är speciellt till för gräset kan komma i en smart dunk som ger automatisk mix.

Ska man vattna gräsmattan med järnsulfat så kan det göra kolossal skillnad att använda sig av en produkt som är framtagen för detta. Att det därefter är så att man eventuellt sparar pengar på att själv mixa i en vattenkanna (100-200 gram järnsulfat till 10 L vatten) samt vattna ut med spridarbom är en annan sak. För den som inte har något emot att lägga extra tid på det här så kanske det går lika bra att mixa med ett preparat som är till för taket.

Det finns järnvitriolprodukter som har tillsatser som är särskilt bra då man ska vårda en veranda, träfasad eller trävägg. Dessa ska man välja då det där med estetik är viktigt. Klicka här för ytterligare detaljer järnsulfat mossa.

God planering är mycket viktigt för en grann gräsmatta och ett snyggt tak

Före du plockar fram den järnvitriol du har och börjar blanda med vatten för att förse järnsulfat till gräsmattan alternativt för att behandla taket mot mossa så ska du betänka hur du ska jobba och när. Det finns årstider som är särskilt lämpade för att attackera mossan och därtill så kan det vara bra att repetera proceduren mer än en gång per år.

Börja med att lära dig mer om din gräsmatta och ditt tak därför att komma fram till när och hur du borde behandla. Först efter detta så kan du se dig om efter korrekt mossa GTI eller tak GTI och handla denna online eller i en normal butik. Med en god plan så borde arbetet flyta på enkelt och fint och du kan sedan se fram emot goda resultat och en hemmiljö som är både hälsosam samt vacker.

Färdiga produkter är kolossalt dyra. Mossa GTI är 288 gram järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter, i en briljant ejektordunk man kopplar på vattenslangen. För omkring samma pris köper man en större ejektordunk och 25 kg järnsulfat på allt-fraktfritt.se.

Samma ejektordunk fungerar till Bensaltensid samt Fulstopp för tak och gångar. Bensaltensid är den aktiva ingrediensen i Tak GTI samt Grönfri – men till en bråkdel av priset.