Fruktbehandling vid vinframställning

För bästa möjliga resultat när man brygger vin hemma gäller det att hålla koll på hur olika frukter ska behandlas i processen. I boken Hemmaframställning av Vin ger Kjeld Erlandsen sina bästa råd. Erlandsen har mångårig erfarenhet av vinframställning och redogör utförligt och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter som äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i varmt vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan ska rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att klyva äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan införskaffa i exempelvis järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar inte mycket fruktrester och kräver jäsning på omkring 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär som till exempel körsbär och vinbär ska man sortera bort blad från, och om möjligt också dåliga stjälkar. Bären ska sedan mosas i en bunke med hjälp av händerna alternativt en potatispress. Var ordentlig med att inte demolera kärnorna från dessa bär. Kärnor från till exempel körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att frambringa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på drygt 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en säregen kategori. De bör nämligen endast användas under maj och juni. Vinet kan få en icke önskvärd besk smak ifall rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med kokande vatten samt skalas.

Stjälkarna ska delas i ungefär 3-4 cm långa bitar och sedan kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som sedan får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Klicka här nu för mer info Bryggutrustning

När drygt ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man ska vara noggrann och försiktig så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten I enlighet med recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär och slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de i synnerhet lämpliga för starkviner. Om man exempelvis ska behandla större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna måste man dela nyponet itu och därefter spola med varmt vatten. Ifall det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen måste behandlas hela och vara frusna.

Också havtorn och slånbär måste behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är perfekt frystemperatur.

Det finns även torkade bär i form av till exempel fläder, nypon och rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer som i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Självfallet har internet fått en signifikant roll då många beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till nästkommande dag. På så vis får bären svälla upp nästan 4 gånger sin torkade storlek. Därför ska man se till att inte ha ett för litet spann alternativt krus. En god tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären bör vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans emellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på exempelvis äppelmust ska man tänka på att det bör vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten ska jäsa ca 2-3 dagar före man tillsätter socker.

Man kan inhandla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket genererar cirka 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och därefter tillsätter man förkultur. Före man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Även ordinär fruktsaft kan användas. Dock ska man minnas att ifall det är ordentligt söt saft ta reda på sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med en oechslemätare. Ifall saften är koncentrerad så kan den enbart användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör försöka att göra vin på maskrosor eller fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så måste de gröna bladen avlägsnas och enbart de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman medräknat stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir separerad.

Lägg i blommorna i en större gryta med 1 ½ liter kokande vatten. Gärna att blommorna pressas ned. Blommorna ska kokas långsamt under lock till dess de faller samman. Det brukar vanligen ta ca 3-5 minuter. Sedan ska blommorna pressas redigt och hällas med vätskan i jäskärlet tillsammans med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin eller 5 liter äppelmust. Tillsätt därpå socker och vatten i enlighet med recept.